Planera en enkel trädgård

Är det så att du vill ha en trädgård, som är både grönskande, blommande och vacker, men vill att skötseln ska vara minimal? Då är det bra att planera in en enkel trädgård, som är just lättskött. Det finns en del saker du kan ha, för att göra din trädgård enkel att sköta. Ett bra tips är att du satsa på olika kanter mellan olika material. Ett exempel är att ha en stålkant mellan gräs och rabatt. Det gör att det blir mindre risk att gräset tar sig in i rabatten.

I rabatten kan du även satsa på att plantera så tätt som möjligt. Det gör det svårare för ogräset att komma fram samt att det även gör att jorden håller en jämn fuktighet. 

Det som tenderar att ta allra längst tid i en trädgård, det är gräsmattan och klippningen av den. Det lättaste sättet att sköta din gräsmatta, det är att satsa på att ha en robotgräsklippare. 

Fler bra tips för enkel trädgård

För att du inte ska behöva vattna allt för ofta, se till att utnyttja regnet då det kommer. Det innebär att du bör plantera alla växter så att de nås av det. Så ha inte växter allt för nära din husvägg, eftersom att de då kommer i så kallad regnskugga. 

Något du kan ersätta en del av gräsmattan med, det är marktäckande växter. Dessa kräver inget underhåll överhuvudtaget samt att de även ser till så att ogräset håller sig borta. Bland marktäckande växter har du bland annat nävor, murgröna, myskmadra och sockblomma. 

Om du vill satsa på att plantera i kruka, så se till då att du använder dig av stora krukor. I små krukor får det plats mindre jord, som torkar ut snabbare och kräver att du vattnar oftare!

För att det ska vara enkelt att sköta dina växter, så är det bra att dels satsa på lättskötta sådana så väl som det är viktigt att de passar i den växtzon du har i din trädgård. 

Om du vill ha en lättskött häck, satsa antingen på en friväxande som inte behöver klippas lika ofta som en formklippt. När det gäller buskar, se då till att välja sorter som du inte måste underhållbeskäras. Bra sorter är magnolia, bambu och japansk lönn.

Smarta tips för när du ska göra vad

Det finns ett par enkla knep för att hålla koll på vad du kan göra och när. När du ser att tussilagon har slått ut, så betyder det att tjälen har gått ur marken. Då kan du plantera buskar och träd. När du ser att vitsippan blommar, så är det tillräckligt torrt för att rensa samt luckra upp dina rabatter. 

Plantera rätt

För att du ska kunna ha en enkel trädgård, så är det viktigt att du ser till att både plantera och etablera rätt. Det är viktigt att göra ett bra förarbete genom att gräva upp ordentligt när det ska planteras. Samt även se till att vattna rikligt. Luckra även upp omgivande jord, så att rötterna kan ta sig dit.