Hur fungerar solcellsbelysning utomhus?

Belysning och lampor som drivs med solceller har kommit att bli väldigt populärt. Det är inte så konstigt eftersom solcellsbelysning utomhus är enkla att använda samt att de är ju även miljövänliga. 

Det finns flera fördelar med att använda soldrivna lampor jämfört med traditionell utomhusbelysning. Bland annat behöver du inte en enda kabel eller uttag att sätta dem i. Det gör att du kan placera dina lampor precis var du vill. En annan fördel är att de är enkla att sätta upp och det krävs ingen elektriker för att göra det. 

Sedan är det ju så att solcellslampor, de drivs av energi direkt från solen så du sparar dels på elräkningen, dels på miljön.

Fungerar solcellslampor året om?

En del funderar över detta om solcellsbelysning utomhus bara fungerar om sommaren eller om den fungerar året om. Om du ser till att köpa dig en lampa med bra kvalitet, så kommer den att kunna lysa, året om. Det gäller att du väljer en lampa som är designad för nordiska ljusförhållanden och klimat.

Det kan även vara värt att satsa på en soldriven lampa som har en ganska stor yta med panel. Det så att den kan ta upp all sol den kan, särskilt om vintern, då det är färre soltimmar. 

Bra tips och råd kring solcellsbelysning utomhus

När du sätter ut dina solcellslampor, se då till så att de är placerade, så att de får minst fem timmars direkt solsken per dag. Om det är solcellssensorlampor eller lampor med snedställda solpaneler, då kan det räcka att de får 3–4 timmar med solljus för att fungera bra. Dessa varianter är då även bra för de du vill ska lysa även under vintern.

Är det så att din lampa har en solpanel som är snedställd eller att den kan justeras. Se gärna då till att du riktar upp den mot solen mitt på dagen i en 90 graders vinkel. Under vintern kan denna vinkel behöva justeras. Det är även bra att se till att ha den riktad mot söder.

En annan viktig sak, det är att du bör se till att alltid hålla solpanelen ren. Är det smuts på den eller snö, så tar den inte upp lika mycket sol och då laddas den mycket långsammare. 

Sedan, se till så att det inte finns annan belysning nära din solcellslampa. För om det träffar solpanelen, så kommer den släcka sig och börja ladda igen, även om det bara är ljus från en gatlampa eller liknande.

 Hitta snygga solcellslampor

När det gäller solcellslampor, så finns det i dag många varianter. Dels sådana som är vanliga lampor, spottar med mera, dels fina figurer, djur, slingor och annat. Det gör att du kan dekorera din trädgård på olika sätt, genom att satsa på olika typer av solcellslampor. 

Om du vill hitta ett bra ställe att köpa solcellsbelysning för utomhusbruk, så kan du kolla in Lamp24. Hos dem kan du även hitta en hel del annat inom lampor. Det för att ha inne så väl som att ha ute.